Artiklar

Viktors gränslösa värld

Hur kommunicerar en typisk 20 åring idag?
Vad innebär det för en framtida arbetsgivare?
Vilka krav ställer det på en chef?
Här följer ett exempel.

Viktor är ständigt uppkopplad via sin smartphone, dels genom sms med sina nära vänner och familj (han skickar cirka 100 varje dag) och via facebook där han har cirka 800 kontakter. Dessa inkluderar tidigare skolkompisar och lärare, arbetsgivare, kollegor, släkt, syskon, syskons vänner. E-mail ramlar också in emellanåt, men för honom är email för mer formella relationer- med företag, banker och myndigheter. Flödet är inte lika frekvent.

Hans kommunikationsflöde är alltid pågående, han tar och ger i lika dosor. Han har två jobb, och är attraktiv på arbetsmarknaden, social, utåtriktad, handlingskraftig. Han är säljare i en modebutik och levererar matkassar.

För sina arbetsgivare är han värdefull. Dels når de honom i varje läge, med stora som små frågor, krisar det i någon fråga vet de att han har ett brett kontaktnät som gör att han kan lösa problem på nolltid. Behövs en tillfällig inhoppare? En viss kompetens? Information om en specifik fråga? Lösning på ett tekniskt problem?

När det gäller marknadsföring behöver chefen inte ens fråga. Han kommunicerar butikens erbjudanden, VIP kvällar i alla kanaler. För Viktor faller det sig naturligt, det är inget han förväntar sig få extra betalt för.

Kundservice? Han ber om telefonnummer och mail för att hålla kontakt med kunder via telefon och mail. För att meddela om nya kollektioner, fixa fram en slutsåld vara, följa upp på en reklamation.

För honom finns inte gränser mellan fritid och arbete. Han klär sig gärna i butikens varumärken, pratar om en ny vara med sina vänner, svarar gärna på kollegors och chefens sms på krogen och gymmet.

Butiksbanken • Karlavägen 87 • 114 59 Stockholm info@butiksbanken.se